Eucharisztikus Krisztus ikon

Az Úrnapja tipikusan katolikus ünnep, ám ehhez is lehet ikont találni: íme egy különleges Krisztus ikon. Természetesen katolikus szerző kompozíciója. Mint minden igazi Máriát is ábrázoló ikonnál, itt sem tudom, ki inkább a főszereplő: Mária vagy Krisztus…

Ennek az ikonnak az eredetijét Charlotte Lauzon nevű szerzetesnő készítette, 2006-ban. Munkájában II. János Pál pápának az „Egyház az Eucharisztiából kezdetű” enciklikája (2003. április) inspirálta.

A kompozíció megalkotásához két régi ikon típust használt fel: az „Istenanya a Jel” és a „Kifogyhatatlan Kehely Anyja”

Eucharisztikus_Kr_Arc

„… azon túlmenően, hogy Mária részt vett az eucharisztikus lakomán, az Eucharisztiával való kapcsolatára belső magatartásából kiindulva is tudunk következtetni. Mária egész életében „eucharisztikus” Asszony. Amikor az Egyház példaképeként tekint Máriára, meghívást kap arra, hogy kövesse őt e szentséges misztériummal való kapcsolatában is.”

(Az „Egyház az Eucharisztiából” kezdetű enciklikából)

Az eredeti ikon jelenleg apátság Santa Croce in Gerusalemme apátságban van, Rómában.

Maga az Úrnapja egyébként  a a 13. századi eredetű ünnep, 1264-ben IV. Orbán pápa rendelte el: e napon (is) Krisztus valódi jelenlétét ünnepeljük az Oltáriszentségben. Miért is van erre szükség, hiszen nem evidencia? Nos, a 13. századi eretnek mozgalmak (albigensek, valdiak) megkérdőjelezték ezt, így nem csodálkozunk, ha az egyház erre (többek között:) ünneppel válaszolt. Az igazi napja a Pünkösd nyolcadát követő csütörtök, ami több országban munkaszüneti nap, nálunk a Szentháromság vasárnapját követő vasárnap ünnepeljük körmenettel.

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>