Gyakori kérdések a munkánkról – avagy ikonfestés by Ikonszolgálat

Megpróbálom összeszedni azt a néhány kérdést, amellyel a leggyakrabban találkozom, ha kiderül, hogy ikonokkal foglalkozok, leginkább azért, mert érintik az ikonfestés, ikonfestetés kérdéskörét is. 

Te fested az ikonokat?
Nem, én nem vagyok ikonfestő – sajnos; csak ikon-szerető vagyok. De ha jobban körülnézel a honlapon, láthatod, hogy annyi -féle stílusú ikonunk van, hogy egy festő nem is hiszem képes lenne ennyifélét festeni.

Akkor honnan vannak az ikonjaitok?
Bulgáriából és Romániából szállítjuk őket.

Hogyan készülnek a nálatok kapható ikonok?
Hagyományos technikával – ami az alapozást illeti: tehát fa deszkára vászon és gipsz réteg kerül és erre a festés.

Tojástemperával festenek a festők?
Ma már megoszlanak az ikonfestők: vannak, akik az évezredes technikára, a tojástemperára esküsznek, vannak akik olajfestékkel dolgoznak – ennek is több száz éves múltja van az ikonfestésben. Nem ragaszkodunk a tojástemperás festéshez.

Imádkoznak a festők az ikon elkészítése során?
Őszintén szólva, fogalmam sincs. Vannak olyan festőink, akikről tudjuk, hogy templomi festési engedéllyel rendelkeznek – tehát a helyi egyház ismeri, számon tartja őket. Őróluk feltételezem, hogy imádkoznak festés előtt-közben. A többikkel kapcsolatban pedig egyszerűen nem érzem magam arra hivatottnak, hogy ilyeneket firtassak. (Te szeretnéd, ha a munkaadód kérdezősködne a hit-és imaéleted iránt?) Attól, hogy egy termékre az van írva, hogy monostori és imádság közben készült – és emiatt horribilis összegekbe kerül – sajnos még egyáltalán nem garancia a festő életszentsége… Ha ilyenre vágysz, azt ajánlom, keress egy ikonfestőt, ismerkedj meg vele, nézd meg hogyan él, aztán néhány hónap és figyelgetés után kérd meg, hogy fessen neked egy ikont:) 5 percig bárki „szent” tud lenni…

Mennyi ideig tart, amíg elkészül egy ikon?
Az ikonfestés időigényes munka, ha nálunk rendelsz ikont, akkor arra számíts, hogy 6-8 hét múlva tudjuk szállítani neked.

Milyen pofátlanság ez, hogy az ilyen szent dolgokért pénzt kértek.
Az a világ, amiről Te beszélsz, az odaát van:) Amíg a festőknek nem adják ingyen a szerszámaikat és az alapanyagokat, amíg az idejüket, tudásukat meg kell fizetni; amíg tőlünk, mint cégtől adót és egyebeket vár az állam, addig ez így lesz. De ha nagyon zavar, kezdj el ikonokat festeni, és osztogasd el! ;)

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>