Háromkezű Istenszülő ikon

A Háromkezű Istenszülő ikon eredetét az ortodox hagyomány így magyarázza: III. Leó bizánci császár az ikonrombolás idején, 730-ban, nyílt rendeletet adott ki, amely megtiltotta a szentek képeinek készítését és tiszteletét. Ebben az időben lépett föl Damaszkuszi Szent János költő és egyházatya, s megírta beszédeit a képrombolók ellen.

Minden erejével a képek tisztelete mellett foglalt állást. Ezzel a későbbi kor számára „a képtisztelet teológusa lett”. Írásaival magára vonta a császár haragját, aki addig mesterkedett, hogy a damaszkuszi kalifa, akinél János magas tisztséget viselt, elrendelte, hogy csuklóból vágják le a költő jobb kezét.

Panagia-the-Trojeručica-Tricherousa-Three-HandsAznap este Szent János a Szent Szűz ikonja előtt imádkozott, majd imádság közben elaludt, mikor felébredt látta, hogy a keze ép. Hálája jeléül ezüstből készíttetett egy kezet, melyet az ikonhoz illesztett. Innen kapta a Háromkezű nevet az ikon. Ezután János lemondott méltóságáról és szerzetes lett Jeruzsálem mellett –  a csodatevő ikont is magával vitte. A Szent Szavvasz monostor szerzeteseként írta további műveit. Az Ortodox Egyház istentiszteleti himnuszainak jelentős részét Damaszkuszi Szent Jánosnak tulajdonítja.

A csodatevő kép kalandos úton jutott el az Athosi Hilandar kolostorba, évszázadokig ott őrizték és a szerzetesek több másolatát osztották szét különböző ortodox országokba. Nem csak az eredeti, de a másolatai is csodatévő hírében állnak.

A XIX. században egy orosz zsinat kifejezetten megtiltotta, hogy a háromkezű ábrázolástok (Tricheiroussa) megtévesztőek legyenek – mintha Máriának valóban harmadik keze lenne –  és előírta, hogy a harmadik kezet jól láthatóan csak fogadalmi kézként szabad ábrázolni.

Jó ajándék lehet:

- az ikontisztelet mai “misszionáriusainak”: azoknak, akik a helyes ikontiszteletet szorgalmazzák a környezetükben élőknek;

- a kezdő ikontisztelőknek – aki még csak épp felfedezik, hogy milyen csodatevők az ikonok.

Trojani Háromkezű Istenszülő

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>