Ikon-miniatúrák és SvetlanaAkik követik a Facebook oldalunkat vagy olvassa az Ikonok Világa Magazint, tudja, hogy hétvégén egy ikonfestőhöz kirándultunk, aki gyönyörű ikon-miniatúrákat fest. (Na jó, persze nem csak hozzá, de titeket gondolom csak ez érdekel.) Svetlana Belgrádban él, és volt olyan bátor, hogy beengedett a lakásába és műhelyébe, pedig – szokás szerint – három gyerekkel mentünk. 

 

Rendes gyerekek: az egyik alszik a másik játszik

Rendes gyerekek: az egyik alszik a másik játszik

 Ahogy az lenni szokott – legalábbis nálunk – úgy gondoltuk eredetileg, hogy reggel 8-kor indulunk; péntek este Péter már azon a véleményen volt, hogy a szombat hajnali ébresztő irreális… Ennek az lett az eredménye, hogy a reggeli készülődés közben én egyre idegesebb lettem, Péter pedig egyre több zöldséget beszélt… A gyerekek már rutinos túlélői az utazás előtti viharoknak: amikor anya az egyik percben kacag a másikban kiabál. A lényeg, hogy végül  9-kor elindultunk, ennek megfelelően elkéstünk – de Svetlana ebben is nagyon rugalmas volt…

Az út egyébként békésen telt, hála annak, hogy Jancsi aludt egy órát. Közben némi balkáni zenével hangoltunk, a nagyok tankcsatákat vívtak. Belgrádban a modern technika áldásaként hamar megtaláltuk Svetlanáék házát: már az utcáról lehetett látni az ablakban tárolt ecseteket – nem tévedtünk el:)  

A háznak nagyon kellemes volt a hangulata – legalábbis annak a két-három helyiségnek, amit láttam: tele volt ikonnal.

 

 

szepsarok

Szépsarok

A szépsarkot kinőtték az ikonok. Az tetszett a legjobban, hogy úgy tűnt, hogy az ikonfestés nem csak egy foglalkozás, hanem életforma. Svetlana templomi ikonokat is fest, itt egy kicsit magasabb a mérce, mint egy szimpla kézművesnél – mármint ami az életmódot illeti.

 

 

 

 

 

Kész csoda: semmit sem döntöttünk le és törtünk össze...

Kész csoda: semmit sem döntöttünk le és törtünk össze…

A műhely, vagy dolgozószoba persze tele volt a munkához szükséges eszközökkel, kész és félkész ikonokkal, és más kézműves termékekkel. Kicsit nehéz volt a kommunikáció, a szem-legeltetés és a gyerekek féken-tartásának szimultánja… Szerencsére nem döntöttük romba a házat, és remélem a házi macska is hamar kiheveri a gyerekek okozta sokkot. (Jancsi – a barátság és lelkesedés jeleként – ordítva üldözte szegényt, Jakab aktív támogatásával:)

 

 

 

 

minik

A ránk váró miniatúrák

Egy kis polcocskán vártak minket a miniatúrák, dobozolva. Szépek, élőben még ellenállhatatlanabbak, mint képen. Csak természetes anyagokat felhasználva készülnek. A tojástempera és a szelíd lakkozás miatt nem érheti víz. 

A nagyfiúkról mindig azt gondoltam, hogy teljesen immunisak az ikonokra, legalábbis eddig nem sok érdeklődést mutattak. Most a miniatúrákra ők is teljesen belelkesedtek. Választottak is maguknak: Berci egy Szent Mihályt (mert ő fővezér – mármint az angyali seregeké), Jakab Szent Györgyöt (mert ő harcolt sárkánnyal, “de Anya, azt a koronásat!”) – Svetlana ajándéka volt a gyerekméretű medál nekik, és még Jancsinak is jutott egy Gábriel arkangyal. Bercinél úgy tűnik ez nem múló fellángolás: aludni is ebben akart, és iskolába is medállal a nyakában indult… Próbáltam róluk képet csinálni itthon ikon miniatúrákkal a  nyakukban, inkább kevesebb, mint több sikerrel…

fiuk

Nem volt egyszerű…

 

Jancsi jött pózolni

Jancsi jött pózolni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány ikon-miniatúra, amelyek november 13 és 20. között bevezető áron lesznek kaphatóak webáruházunkban:

 

 

Svetlana honlapja: http://www.pravoslavneikone.org/

 

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>