Ikonfestetés – példák, tanulságok

Ha felmerült benned, hogy festetnél ikont, de bizonytalan vagy benne, hogyan is néz ki ez az egész, akkor ezeket a sorokat pont neked írtam. A végén pedig láthatsz néhány “minta és megvalósulás”-képet is. Időnként megkeresnek speciális kérésekkel, hogy festessük meg ikonként. Máskor konkrét ikonnal jön a kedves megrendelő, valamikor pedig csak egy bizonytalan témával, amelyből együtt hámozunk ki valamit.

i

1. a minta

Ha van egy nagyon konkrét elképzelés, akkor aránylag egyszerű a dolog: a megrendelő küldi a mintát, mi pedig megfestetjük. Még nem volt rá példa, de ha valaki olyant kérne tőlem, ami nagyon nem passzol össze az ikonfestetés szabályaival, akkor valószínűleg nem vállalnám – pl. az Atyaistent ábrázoló ikonokat nem véletlenül nem találsz nálunk.  A nyugati szentek ikonon történő ábrázolása viszont – bár ez többeknek furcsa – de számomra elfogadható. (Most inkább nem megyek bele részletesen a miértekbe, de sok katolikus szent nyugati ikon-ábrázolását látva azt gondolom, az ikon a keleti és nyugati egyház közös kincse, amit a Nyugat sajnos elfelejtett, de a maga módján újra felfedezhet, és a nyugati szentek ugyanúgy Krisztus barátai, mint a keletiek.) Szóval, ha nem tudja a megrendelő, hogy pontosan melyik ikont szeretné, akkor keresek mintákat vagy egypár  ikon-szerű ábrázolást, amiből aztán választhat.

 

Szent Sebestyén – az elkészült ikon, mellette pedig a 3 minta, amelyek közül választhatott a megrendelő.

Szent Sebestyén – az elkészült ikon, mellette pedig a 3 minta, amelyek közül választhatott a megrendelő.

 

Nagyon érdekes a számomra, hogy néhányan nem értik a “minta” fogalmát: a minta körvonalait belekarcolják az alapba, (ld ikonfestés) majd előbb a körvonalakat festik át, aztán a “kitöltik” színekkel. Ha mintát választunk, akkor az azt jelenti, hogy minimum körvonalat választottunk. Lehet tükrözni a mintát, hogy pl. másik irányba nézzen; de nem lehet azt mondani, hogy “ez így jó, csak a kezében ne legyen tekercs, hanem inkább áldásra emelje”. Ez esetben egyszerűbb egy másik mintát keresni, amelyiknek minden porcikája tetszik. Nyilván a kitöltő színeken lehet variálni: pl. ne mintás ruhája legyen, hanem egyszínű stb.

hildegard_koll1

 

Szent Hildegard, tipikusan nem ikon-téma, ám semmi sem lehetetlen, többféle ábrázolást kereste. A megrendelő végül egy mozaik mellett döntött.

Szent Hildegard, tipikusan nem ikon-téma, ám semmi sem lehetetlen, többféle ábrázolást kerestem. A megrendelő végül egy mozaik mellett döntött. Az alsó sor középső képe az elkészült ikon.

2. festő

Legtöbbször a minta maga adja, hogy melyik festő fesse, de néha, főleg ha bonyolultabb, több alakos ikonról van szó, fel szoktam tenni kérdésként. Általában minta ikonokat küldök, aminek a stílusa, színei alapján lehet választani.

 

Ugyanaz a téma, két különböző festő.

Ugyanaz a téma, két különböző festő.

 

3. jellemző problémák

Szerencsére ezek elég ritkán fordulnak elő, de hozzátartozik a valósághoz: egyrészt a monitor színei mindig kicsit csalókák – gyakran nem sikerül ugyanazt az árnyalatot megfesteni, vagy egyszerűen más színvilágot kedvel a festő és ebből nem tud kilépni, még egy jól eltalált minta kedvéért sem. Máskor maga az ikon műfaja nem engedi meg a szolgai másolást – ez történt pl. a fenti Hildegard ikon esetében is. A megrendelő azért választotta a mozaikot, mert azon a legkevésbé komoly az arca a szentnek. (Valóban, ha jobban megnézzük, Hildegard olyan arcot vág, mint amikor írás közben megjön az ihlet…) Sajnos ezt a kitételt nem hangsúlyozta olyan erőteljesen, hogy felfigyeljek rá, mint fontos momentumra, így nem is továbbítottam. A festő pedig tudván, hogy mosolygó ikon nincs, természetesen komolyra festette…

4. a továbbiak

Ha megvan a minta és a festő, akkor nagyjából sínen van a dolog: én megrendelem, a festő fest, a futárok szállítanak. 8 hét  elteltével szoktam általában jelentkezni, hogy kész, megérkezett az ikon. Ekkor beszkennelem, hogy  ez így megfelel-e. Eddig még senki sem utasította vissza :)

(Bár az igazat megvallva, van törvény rá, hogy a külön rendelésre készülő termékek esetén nincsen lehetőség az elállás jogától, szerencsére eddig még nem kellett ezzel a passzussal élnem: talán nem is tenném, egyébként is szeretünk érdekes ikonokat gyűjteni kiállításokra…)

5. árak

A festetés, akár hozott minta alapján, akár közös kereséssel történik, ugyanannyiba kerül, mint egy szimpla vásárlás esetén a webáruházban. Nem tudom és nem is akarom beárazni a 4-5, időnként 5-10 e-mail vagy üzenetváltást, mert úgy érzem, ez hozzátartozik a szolgálatunkhoz:) A postaköltségnek csak a Magyarországi szállítást számolom fel, ha más ikonokkal együtt érkezik Magyarországra.

Végezetül néhány példa: minták és elkészült ikonok.

 

 Te is festetnél ikont, mert valami különlegesre van szükséged? Írj nekem július 15-ig! (info‹kukac›ikonszolgalat.hu vagy a jobb oldali űrlapon!)

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>