Ikonkiállítás vs. szépsarok

Az ikonkiállítások ellen a klasszikus érv: az ikon nem kiállítóterembe való, hanem templomba vagy szépsarokba. Azt gondolom, akit kicsit is megérintettek az ikonok, érti miről szól ez az ellenvetés: ez egyfajta figyelemfelhívás arra, hogy az ikon az imádsághoz kapcsolódjék, ne szimpla művészet legyen.

Ennek a véleménynek a tiszteletben tartása mellett mégiscsak szervezünk ikonkiállításokat, hogy miért?

A “szimpla művészet” is felemelhet Istenhez. “A szél ott fúj, ahol akar” – érdemes bízni a Szentlélekben!

Vannak, akik nem olyan szerencsések, hogy tele van a templomuk vagy a szobájuk ikonnal, keresnék az ikonokkal a kapcsolatot – nekik az első lépés lehet egy ilyen kiállítás. Aztán lehet, hogy elmennek egy keleti rítusú közösségbe is és körülnéznek…

Azok, akik értik és tudják, hogy az ikon az imádsághoz kell hogy kapcsolódjon, azoknak is inspiráló lehet egy ilyen kiállítás: ha van lehetőség ismeretek átadására, új ikonok megismerésére. 

Akár az ökumenét is segítheti.  De ha arra gondolok, hogy időnként úgy tűnik, mintha a római- és  a görög katolikusok más nyelvet beszélnének, akkor tulajdonképpen nem is a felekezetek közötti párbeszédről van szó, hanem a felekezeten belüliről.   

Ezen kívül reméljük, hogy azok, akik elmennek egy ikonkiállításra, azokban felébred a vágy, hogy otthon a saját imasarkot vagy szépsarkot hozzanak létre, ahol ikonok előtt imádkoznak. 

Vonzó imasarkok vagy szépsarkok láthatóak itt is: 

Kövesd Ikonszolgálat Szép sarok, ima sarok, házioltár nevű tábláját a Pinteresten.

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>