Neszebári Hodegetria ikon

Ez az ikon az egyik legszebb és legkeresettebb ikonunk – méltán: elegáns, szépen kidolgozott, a hagyományos formáknak megfelelő munka. Ha ezt választod ajándéknak, nagyot nem tévedhetsz, legyen az születésnap, papszentelés, házassági évforduló. Egy hozzá illő Krisztus ikonnal akár egy család házi oltárának, szépsarokjának alapjait is alkothatja.

Neszebári Hodegetria ikon

Neszebári Hodegetria ikon

A Hodégétria ikontípus az egyik legrégebbi az istenszülő ábrázolások közül. Nevezik Hodégétriának, Hodogetriának, Odigitriának is, mindegyik elnevezés a “Οδηγητρια”görög szóra vezethető vissza, melynek jelentése: Útmutató. Az Istenanya ezeken az ikonokon mintegy rámutat a gyermek Jézusra, mintegy bemutatja: “ő  az Út, akit követned kell”. Az elnevezés hagyományos eredetezése szerint a konstantinápolyi Vezetők kolostorában (azok a szerzetesek éltek itt, akik a zarándokok vezetését vállalták) őrizték a Szent Lukács által festett első Istenszülő ikont (vagy annak a másolatát), amely ezt a kompozíciót használta.

A hodégétria ikontípus ahol az Istenszülő a Gyermekkel együtt a néző felé fordul, miközben az Istenszülő egyik kezével a gyermek Jézusra mutat, a másikkal tartja őt; Jézus jobbjával áldást oszt, baljában általában irattekercset tart. Maga a beállítás valószínűleg Palesztinában vagy Egyiptomban alakult ki és a 6. szd. folyamán gyorsan elterjedt Keleten. Eleinte egész alakos, álló Istenszülőt ábrázoltak, később a félalakos komppozíció volt a jellemző. A Hodigitria ikonok egy változata a trónon ülő Istenanya. 

Az ikon eredetije Neszebárból származik. Neszebár ma az egyik legkedveltebb bolgár turista központ a Fekete-tenger partján, Óvárosa az Unesco Világörökség része. Már a Kr. e. 2. évezredben lakott volt, Strabón szerint Menebria névre hallgatott. A  Római-birodalom korában gazdag kereskedőváros volt. Kr. u. 680-tól püspöki székhely, a források 40 neszebári templomról tudnak. Nos, ezekben a templomokban nem kevés ikon lehetett, ezért is van az, hogy majd minden ikonunk eredetije innen származik…

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>