A rilai Rafael-kereszt

A bulgáriai Rila olyan a bolgároknak, mint nekünk Pannonhalma: szent hely ahol a nemzeti önazonosság és a hit összefonódik. A monostor egyik kincse a rilai Rafael-kereszt. 

Rilában a 18-19 század fordulóján élt egy szerzetes, Rafael, aki faragott egy keresztet, amely monunentális méretű (81 x 43 cm), egy darabból készült, és mindkét oldalát gyönyörű miniatűrökkel díszítette. 104 jelenetet faragott ki, amely összesen 650 figurából áll. 1802-ben, 12 év munka után készült el vele. Mivel folyamatosan nagyítót kellett használnia, és gondolom a fényviszonyok is kiválóak voltak, a munka végére megvakult.

A Raffael-kereszt azóta is látható a Rilai Monostor múzeumában. (Sajnos képek csak nagyon gagyik vannak róla, bocs.) Bulgáriában népszerűek a hasonló keresztek, bár nyilván nem teljesen kézzel készült másolatok: a Rafael – kereszt mintáiból válogatnak néhányat az adott keresztre, amelyet elvileg belefaragnak; (gyakorlatilag viszont műanyagból kiöntik az aprólékos mintákat és a fa alapba helyezik:).  

Ha többet szeretnél tudni a Rilai Monostorról,  itt is olvashatsz róla

Ez pedig egy videó, ami az eredetit mutatja be – talán jobb is mint a fotó:

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>