Bulgária védőszentje, Rilai Szent Iván

Rila a bolgárok szent helye. Olyan, mint nekünk Pannonhalma: ahol a nemzeti múlt, önazonosság és a hit összefonódik; és aki olyan szerencsés, hogy arra jár, megtapasztalhatja, szinte a bőrén érezheti, hogy a hely szent, “beimádkozott”. Rila több szentet is adott a bolgár egyháznak, de egy kimagaslik közülük: Rilai Szent Iván.

Bulgária első keresztény uralkodója, Borisz (852-888) uralkodása idején született 876-ban a Szófiától délnyugatra fekvő Szkrino faluban. Szülei halála után szétosztotta vagyonát és belépett a Szt. Demetrios monostorba. Néhány évet itt töltött, megtanult írni és olvasni, és lelkiekben is gyarapodott a Szentírást tanulmányozva.

Szent Iván, a rilai remete

Miután a monostorban hozzászokott az aszkétikus élethez, remeteségbe vonult a Rila hegységben. Mindössze egy rend bőröltözetet vitt magával, és egy kis kunyhót épített magának gallyakból. Idejét imádkozással, böjtöléssel és virrasztással töltötte, és mindössze némi vadon termő növényt és termést evett. Szomját egy kis hegyi forrás vizéből csillapította.
Iván húsz éven át élt ebben a barlangban, azonban lelke sosem engedett a csüggedés, a félelem kísértéseinek. Egy nap banditák támadtak rá és elzavarták barlangjából. A remete az erdőben választott magának új lakhelyet: egy öreg tölgyfa odvában lakott. Az Úr a legenda szerint csicseriborsót növesztett szent életű hívének, hogy legyen, miből eltartsa magát. Később egy szikla csúcsára költözött.
A környékbeli pásztorok figyeltek fel először a remetére, akinek elterjesztették a hírét a vidéken. Sok jámbor hívő kereste fel, hogy áldást kérjen tőle. A legenda szerint sikeres ördögűzéseket és gyógyításokat hajtott végre. A szent életű Iván hét éven és négy hónapon keresztül élt utolsó lakhelyén.

Sokan követték példáját: egy közeli barlangban templomot emeltek, és nem messze a remete szállásától monostort alapítottak (ez a híres rilai monostor őse). Érezve, hogy közeleg halálának órája, teljesen az imádkozásnak szentelte magát. Végül csókkal búcsúzott el tanítványaitól, és kezeit az ég felé nyújtva, lelkét az Úr kezébe helyezve hunyt el 946. augusztus 18-án, hetvenéves kora körül. A neki tulajdonított Testamentum bepillantást nyújt a IX-X. századi monasztikus életbe. Figyelmeztet a remeteélet veszélyeire, ajánlja a világtól való menekülést és dicséri az önmegtartóztató életet. Remeteségében temették el, sírja csodák színterévé és zarándokhellyé vált. Földi maradványit 980 körül átszállították előbb a szófiai Szent Lukács evangélistáról elnevezett templomba, később pedig a tiszteletére emelt templomba.

Képek a Rilai monostorról:

Rilai Szent Iván életének magyar vonatkozása is van

I. Andronikosz uralkodása idején (1180 és 1183 között) III. Béla királyunk – aki Bizáncban nevelkedett, s így jól ismerte Szent Iván kultuszát – hadjáratot vezetett a még mindig görög uralom alatt álló bolgár területekre, és többek között Rilai Szent Iván ereklyéit is magával hozta Magyarországra. A király Esztergomban akarta elhelyezni az ereklyéket, a legenda szerint a város érseke megtiltotta Szent Iván tiszteletét, mivel nem tartotta szentnek. Rendelkezése után nem sokkal megnémult, s csak akkor nyerte vissza beszélőképességét, mikor maga is lerótta tiszteletét az ereklyék előtt. III. Béla értesült az esetről, és megrémült: azonnal aranyba és ezüstbe foglalta a koporsót, és 1187-ben visszavitette Szredec, a mai Szófia városába.

A történelem viharai miatt a szent relikviái csak 1468-ban kerültek végleg a rilai monostorba, ahol állítólag a mai napig csodák történnek a szent közbenjárására. Rilai Szent Iván a bolgárok védőszentje, és az egész ortodox világban nagy becsben áll. Jelenleg Rila az egyik legkedveltebb bolgár zarándokhely és turista célpont, 1983 óta a világörökség része.

Ikonok Rilai Szent Ivánról:

 

Ima Rilai Szent Ivánhoz:

Őrizd meg a tiszta hitet bennünk! Áldd meg városainkat!
Békítsd meg a világot! Éhségtől és a kárhozattól ments minket!
A kegyetlen ellenségtől védj meg minket!
Vigasztald az öregeket és vezesd az ifjakat!
Gyámolítsd az özvegyeket, védelmezd az árvákat, tápláld a gyermekeket!

(XVIII. századi bolgár könyörgés Rilai Szent Iván közbenjárásáért)

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>