Szent Ciprián és Jusztina ikonja

Rontás? Átok? Most megtudhatod melyik szentek segíthetnek…

 A legenda szerint Jusztina, egy antióchiai szép keresztény szűz volt, Krisztusnak szentelte magát imádsággal és böjttel a töltötte idejét. Ciprián pedig eredetileg egy antióchiai pogány boszorkánymester volt,

Ciprián és Jusztina vértanúkaki varázsszerekkel igyekezett a keresztény Jusztinát egy pogány ifjú számára megszerezni. Ciprián démonokat küldött, hogy támadják meg a szűzet, de a lány eloszlatta azok hatalmát a kereszt jelével és Jézus nevével. Ciprián miután látta, milyen tehetetlenek a démonok, elutasította őket, ő is keresztény hitre tért: bűnbánatot tartott, megkeresztelkedett. Később diakónussá majd pappá szentelték, végül városa, Antiochia püspöke lett. Jusztina pedig egy kolostor apátnője lett.

Diocletianus császár idején, a keresztényüldözések során együtt haltak vértanúhalált Nikodémiában. Előbb szurokkal, viasszal, zsírral teli katlanban főzték őket, de miután az nem ártott nekik, lefejezték őket. Miután a testük hat napon át temetetlen feküdt, keresztény hajósok Rómába vitték, ahol egy Rufina nevű nemes hölgy birtokán lettek eltemetve, majd a Konstantin bazilikában (a későbbi Lateráni bazilikában) helyezték őket örök nyugalomra.

Az életükről szóló legenda több helyen zavaros, bár számos nyelven megtalálható: a görög és a latin mellett, szír és etióp változata is napvilágot látott.  Már a negyedik században, Nazianosi Szent Gergely és Prudentius is ír róluk, mégis már akkoriban is előfordult Szent Ciprián és karthágói Cyprianus összekeverése, és e hiba a többi forrásban is gyakran ismétlődik.

A katolikus egyházban a 13. századtól szerepel ünnepük a római rítusú kalendáriumban, egészen 1969-ig, amikoris törölték, mert a múltbeli bizonyítékok hiányában a két szent életéről nem tudunk bizonyosat. 2001-ben a hivatalos római mártírlistából (Martyrlogum Romanum) is kikerül a nevük.

Az ortodox egyházban a mai napig tisztelik őket, az ő közbenjárásukat kérik az ördögtől megszállottak és a fekete mágia hatása alatt állók.

Ünnepük szeptember 26-án van. 

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>