Szent Család ikon pro és kontra

Ha kiteszek mondjuk a Facebookra egy Szent Család ikont, kétféle reakciót kapok – leginkább rítusfüggően: az egyik az elismerésé/ lelkesedésé,  a másik pedig a “Mi ez a sz@r?” “Ez nem ikon, hanem giccs!” -típusú.
Gondolatok a Szent Család vasárnaphoz – így ikonostul.

A szent család mellékelt példája nem ortodox kompozíció, hanem nyugati minta után született. Az ortodoxiában a szent családot nem igazán idealizálják:

egy férfi, aki nem igazán ezt akarta;

egy nő, aki várandósan érkezik a házasságba – ráadásul nem is élnek házas életet;

egy gyermek, aki nem egy “szokványos” gyermek – gyakorlatilag alig találunk „átlagos” tényezőt.

Ez hogyan lehetne minta? – kérdik a keleti rítusúak. Az ortodoxok szerint, ha családi életünkhöz keresünk modellt, ennél ideálisabbat is találunk: sok mártíromságot szenvedett valódi családot tartanak számon és tisztelnek: vállald a hitet, mint ők, és jó úton jársz.

És valóban, van például Szent Szófia és leányai, Szent  Eustace és családja (akiket 1969-ig a római naptár is számon tartott), na jó ott van a Romanov család is:)

Szent  Eustace és családja

Szent Eustace és családja

Akik így gondolkodnak, azoknak mindegy, hogy milyen a művészi kivitelezés, maga a kompozíció a giccs.

Amikor elhangzik az a bizonyos megbélyegzés, hogy “ez nem is ikon” egy átlagos római rítusú olvasó egyáltalán nem érti mi a gond, legtöbbször arra gyanakszik, hogy valami művészileg nem helyes vagy nem elég szép. Fel sem merül benne, hogy itt nem “szépségről” van szó, hanem a kép mögötti gondolkodásmódról.

Magam is római rítusú vagyok, így mindamellett, hogy értem és el tudom fogadni az ortodox-görög álláspontot, (nyilván sok római hívőnek nem hobbija az ikonokról való olvasgatás) van néhány szempont, ami a “rómaiak” illetve a szent család ikon védelmében felhozható, ajánlom az alábbi szempontokat:
– a keleti egyházakkal ellentétben, nyugaton a házasság – „hála” Szent Ágostonnak- mindig is kicsit lenézett műfaj volt. Ha valaki valakinek fontos volt az életszentség nyugaton, akkor szerzetesnek, vagy papnak ment. Ha végiggondolom a szenteket, akiket egy átlagos hívő ismerhet, mondjuk a királyi családokat kivéve (akik szintén a nem a követhető kategória) nem nagyon találok családos szentet. Itt persze most kivettem azokat, akik elvileg közös szentek, de nyugaton már rég elfelejtették őket. Nekem kapásból 3 jut eszembe, amit egy átlagos, valamelyest képzett római rítusú ismerhet: Szent Rita akit éveken keresztül – már bocs, de – bántalmazott a férje, és azért lett szent mert ezt szeretettel viselte (??!!); vagy Fleu-i szent Miklós, aki 9 gyermekét hagyta az asszonyra, hogy elmenjen remetéskedni a svájci hegyekbe. Nahát, ez utóbbit inkább nem is kommentálom… Ők a példaképek, akiket követnem kellene, mint családos?!
Az egyetlen üdítő kivétel Árpád-házi szent Erzsébet, nos az ő életében tényleg lehet találni több követhető vonást; de itt azért rosszmájúan meg kell jegyeznem, hogy az ő szentségét is valószínűleg elfeledtük volna, ha nem ferences harmadrendi – szóval szerzetes faktor itt is bekapcsol. Illetve az utóbbi időben kicsit rákapcsoltunk: talán Batthyány-Strattmann László is szent már… Ferenc pápa pedig egyenesen belehúzott, kár hogy itthon pl. senki sem ismeri azt az olasz háziasszonyt, akit nemrég szentté avatott.
– Emellé a kb. száz éve ünnepeljük lelkesen minden karácsony utáni vasárnapon (na jó, az időpont csak 1969-ben került ide) a szent család vasárnapot. Még emlékszem gyerekkoromban, ahogy a pap a misén idézte és most én is idézem XIII. Leó pápát:
“Az irgalmas Isten, amikor elhatározta, hogy az ember megújításának régóta várt művét véghez viszi, ennek rendjét úgy intézte, hogy már a kezdet kezdetén fölmutassa a világnak a Szent Család képét, melyben minden ember a szentség és az erények példáját szemlélhesse. Mielőtt minden népek előtt fölragyogott volna teljes fényével, ebben a családban rejtőzködött Krisztus, az Igazság Napja. Az isteni Gondviselés úgy rendezte a dolgokat, hogy minden keresztény, bármilyen helyen és állásban, bármilyen erény gyakorlására törekszik, okot, meghívást, mintát kaphasson, ha a Szent Családra tekint.”
– Vagy ha utánanézek római rítusú plébániák, vagy intézmények családpasztorációs vagy jegyes-oktatós anyagainak, szinte mindenhol előkerül a “názáreti szent család”…
Nos, szerintem a római rítusúak, egész egyszerűen csak szót fogadnak: szeretik a szent család ábrázolásokat; mert milyen más szent családot ismerhetnének? Miért is csodálkozunk azon, hogy karácsonyra és esküvőkre legtöbbször szent család ikont visznek? Egyébként az ikon fontos elem, hogy a liturgiához kapcsolódjék – nos az ez a római rítusúaknak pipa, lásd a mai ünnepet. Mivel az ikonfestészet nem csak a Keleté – ugye senki sem gondolja komolyan, hogy az ikonok festése az 1051-es egyházszakadás után kezdődött – a nyugatiak is jogosan igénylik a saját megfogalmazásukat…

És ha emellé még hozzáveszem az “ikonfestők szabadságát” – vagy mi mással lehetne magyarázni, hogy a saját zsinatjuk rendelkezéseit – az Atyaisten mellőzése az ikonokon – nem tartják be? És bocs, de ezek kőkemény szláv, azaz ortodox ikonok.

Szóval mit is lehet tenni? Nekem van ötletem:

Nyugati rítusú vagy? Szereted a szent család ikont? Szuper! De ne állj le itt! Legyél nyitott és érdeklődő, hátha te is gazdagodsz, ha meghallgatod másnak a véleményét! És könyörgöm, ortodoxnak, görögkatolikusnak ne vigyél ajándékba szent család ikont, akármilyen gyönyörű a családja!

Keleti rítusú vagy? Nem bírod a szent család ikont? Legyél egy kicsit türelmes, beszélj egyes szám első személyben (“Nekem nem tetszik”, “én nem tudom elfogadni” stb.) és magyarázd el, miért nem jó. Lehet, hogy ott ahol élsz, ez axióma, de az interneten – ha az ország statisztikai adataiból indulunk ki, Te a kisebbséget képviseled; nem biztos, hogy mindenki érti mire gondolsz…

Én egy kicsit úgy vagyok ezzel, mint a nyelvtanulással: vannak akiknek megadatik, hogy már az anyatejjel magukba szívják az ikonok nyelvét, vannak akik később tanulnak meg “ikonul” –  és nem baj, ha néhányan a szent család ikonnal kezdik; normális hangnemmel,  türelmes hozzáállással, párbeszéddel, hidd el továbbfejlődnek:)

Arról nem is beszélve, hogy mindennél lehet rosszabbat találni – pl. a könnyes szemű Jézus vagy a Mária Kisjézussal körülötte csillámporos kis piros szívecskék – ezektől nekem is “égnek áll a hajam”  – mennyivel jobb akkor már egy szent család ikon ;)?

Boldog Szent Család vasárnapot!

Csak erős idegzetűeknek:
Kövesd Ikonszolgálat Szent Család ikonok nevű tábláját a Pinteresten.

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>