Szent Sztylianosz – a gyermekek védőszentje

Ha azt kérdezem, ki lehet a gyermekek védőszentje, talán legtöbbünknek Szent Miklós jut eszébe, pedig a van a Keletnek és a Nyugatnak közös szentje, akit így tisztelnek, igaz ma már jobbára csak a keleti egyházakban.

Szent Sztylianosz

Élettörténete a kor szentjeinek fordulataival indul:

Szent Sztylianos a Kis-ázsiai Paphlagoniában született a Kr.u. 550 körül. Szülei halála után, hatalmas vagyont örökölt. Az üdvösség utáni vágy arra sarkallta, hogy a legelesettebbeket támogassa, ezért elosztotta vagyonát a szegények között, monostorba vonult, Istennek szentelte magát.
A monostorban bebizonyosodott, hogy őszintébb és jámborabb a többi szerzetesnél, a tökéletes istenszeretetet egy még radikálisabb életformában találta meg: távozott a monostorból, és kiment a pusztába remetének.

 

 A remete

Egy barlangban imádkozott és böjtölt folyamatosan. Ellentétben a többi pusztai remetével, nem vonult ki teljesen a társadalomból, időnként eljárt az emberek közé, s tanította és gyógyította őket. Minden ilyen útja után visszatért barlangjába, hogy imádkozva és böjtölve hálát adjon Istennek a segítségéért.

Sztylianos rátalál a karizmájára

A hagyomány szerint egyik visszavonult imádkozása közben megérezte az isteni jelenlétet, s eltöltötte a Szentlélek ereje. Nagy boldogságot és nyugalmat érzett ekkor. Másnapi gyógyító útján eléje hoztak egy sebesült kisgyermeket. Ő föléje tartotta a kezét, s azt érezte, hogy eltölti Isten kegyelme, a gyermek pedig csodálatosan meggyógyult. Ezután Sztylianos híre futótűzként terjedt a paphlagoniai lakosok között, egyre többen eljártak barlangjához hallgatni tanítását és gyógyulni, sokakat ki is gyógyított testi és lelki betegségeikből. Sztylianos egyre több gyermekkel került kapcsolatba, hamarosan segítői is akadtak a remeték közül, s így született meg a világ első „napközije”.
Egyszer az ő csodálatos közbenjárására fogant egy régóta meddő asszony is. Mikor az esetnek híre ment, egyre több meddő asszony jött hozzá segítséget kérni, s közbenjárására sok családba boldogság költözött. Ezóta a meddő nők védőszentjeként is tisztelik.
Híres volt még mosolygós természetéről is. Késő öregségében halt meg barlangjában, egy novemberi napon. Remetetársa, aki eltemette, azt mondta, hogy arcán halálában is mosolyt, s az isteni világosságot látta tündökölni.
Halála után az emberek nem feledték el, emlékét megőrizték: a beteg gyermekek, magzatok és a gyermektelen párok védőszentjeként valamint az árvák védelmezőjét is tisztelik. Ikonokon mindig egy vagy több kisgyermekkel a kezében ábrázolják. Ünnepe november 26-án van. A Katolikus és a Keleti egyház közös szentje, míg Nyugaton tisztelete feledésbe merült, keleten továbbra is tisztelik.

Google+PinterestShare

Mi az Ön véleménye? Itt megoszthatja:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>